Analiza pieţei valutare mondiale, în perioada 21 – 27 mai 2012

Dr. Eugen Andreescu

Pentru a cincea săptămână consecutiv, dolarul american s-a apreciat în raport cu principalele valute ale lumii (euro, lira sterlină, dolarul australian, dolarul canadian), cu excepţia yenului japonez .

Cursul mediul săptămânal al dolarului s-a apreciat cu 0,9%  în raport cu euro, cu 1,3% (lira sterlină) şi 0,95% (francul elveţian).

În ultima zi a săptămânii, moneda americană s-a apreciat cu 1,7% în raport cu euro comparativ cu vinerea trecută.

Principalii factori care au impus acest trend crescător pentru dolarul american au fost aceiaşi: situaţia politică din Grecia şi dificultăţile sistemului bancar spaniol. Conform estimărilor Institutului de Finanţe Internaţionale, ieşirea Greciei din Zona euro ar putea costa comunitatea internaţională peste 1.000 miliarde de euro, sumă greu de digerat de sistemul bancar. Tensiunile din Zona euro au fost amplificate şi de ”Bankia”, a 4 bancă ca mărime din Spania, puternic expusă pe piaţa riscantă a creditelor imobiliare, care a solicitat guvernului un ajutor de stat de 19 miliarde euro, sumă record pentru  istoria  acestei ţări. Agenţia Standard&Poor’s a scăzut ratingul a 5 din cele mai mari bănci spaniole, printre care; Bankia, Bankinter şi Banca Popular Espaniol.

Cu toate acestea,  luni 28 mai, principalele burse de valori europene au început săptămâna pe plus – Paris (+ 1,16%), Frankfurt (+1,34%), Londra (+0,80%) şi Madrid (+ 0,94%) – ca urmare a publicării sondajului din Grecia care dă drept favorit, la noile alegeri, Partidul Noua Democraţie (favorabil măsurilor de austeritate) şi estimărilor că 57% din irlandezi vor vota Pactul fiscal cu ocazia referendumului din această vară.

Vineri, la închidere, la Londra, dolarul a cotat la 0,96 franci elveţieni şi 79,60 yeni. Moneda unică euro a închis la 1,2512 $ (1,2722 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,5036 $.

Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar

 valutare29mai2012

Sursa: Baza de date I.E.M.