Analiza pieţei valutare mondiale, în perioada 12 – 18 martie 2012

Dr. Eugen Andreescu

După ce în săptămâna precedentă atenţia analiştilor valutari, a politicienilor şi a investitorilor a fost captată aproape în totalitate de restructurarea datoriei suverane a Greciei, în săptămâna care s-a încheiat dolarul american s-a depreciat uşor comparativ cu principalele valute care cotează la bursa din Londra, cu excepţia yenului şi a francului elveţian, faţă de care s-a apreciat cu 0,6% şi, respectiv, cu 3,2%.

Eurostat a dat publicităţii raportul cu privire la situaţia balanţei comerciale din luna ianuarie 2012. Zona euro a totalizat un deficit comercial de 7,6 mrd. Euro, în scădere treptată comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, când a totalizat un deficit record de 16,1 mrd. euro. Exporturile Zonei euro au crescut în ianuarie cu 1,3% faţă de decembrie 2011, fiind a treia lună de creştere economică consecutivă. Similar, importurile au crescut cu 2,4%, ceea ce în opinia analiştilor constituie un semn bun al revenirii consumului în UE. State precum Italia şi Spania (a treia şi respectiv a patra economie a UE) au solicitat Comisiei Europene adoptarea de paşi concreţi pentru adoptarea de noi acorduri comerciale cu celelalte state ale lumii pentru o deschidere mai mare a pieţelor externe de mărfuri.

Referitor la criza grecească, Timothy Geithner (ministrul de finanţe al SUA) a declarat că “datorită măsurilor luate de europeni au dispărut riscurile considerabile pentru restul economiei mondiale”. Totuşi un raport al FMI publicat vineri, 16 martie a.c., avertizează că programul de împrumut al Greciei se confruntă cu ”riscuri excepţional de mari”. În raport, analiştii FMI menţionează că, dacă guvernul elen respectă integral programul de restructurare, va fi nevoie de un deceniu pentru soluţionarea decalajului de competitivitate. Analiştii FMI au mai precizat că programul de împrumut al Greciei “cumpără timp” pentru celelalte state din Zona euro care au probleme cauzate de nivelul înalt al datoriilor, pentru ca acestea să revină la o creştere pe baze sănătoase.

În săptămâna analizată, cursul de schimb al euro în raport cu dolarul SUA s-a apreciat uşor, cu 0,5% faţă de săptămâna precedentă.

Vineri, la închidere la Londra, dolarul a cotat 0,9161 franci elveţieni şi 83,34 yeni. Moneda unică, euro a închis la 1, 3171 $ (1,3120 $ cu o săptămână în urmă), iar lira sterlină a cotat la 1,5844 $.


Evoluţia grafică a Cursurilor de Schimb Valutar
valutare19martie2012
Sursa: Baza de date I.E.M.